Skip links

Βιομάζα

Σύνδεση εστιών στην εγκατάσταση θέρμανσης η τοποθέτηση λέβητα βιομάζας

Κατά τη σύνδεση των εστιών στην εγκατάσταση θέρμανσης, με την οποία επιτυγχάνεται κατά τις ώρες λειτουργίας των εστιών, σημαντική αντικατάσταση της θερμικής ενέργειας από αυτή που αναγκαστικά αποβάλλεται από την εστία και απορρίπτεται στο περιβάλλον, είναι απαραίτητη η ορθολογική μελέτη και προσεκτική εφαρμογή.

Για την εφαρμογή αυτή θεωρείται σκόπιμη η σύνδεση των εστιών στο δίκτυο των σωληνώσεων επιστροφής του νερού θέρμανσης προς το λεβητοστάσιο. Συνήθως η σύνδεσή τους είναι παράλληλα με τα θερμαντικά σώματα και με σωλήνωση, η οποία επιτρέπει τη ροή νερού μέσα από τον εναλλάκτη θερμότητας και είναι ικανή να απορροφήσει στο μέγιστό την θερμότητα που ακτινοβολείται στην εστία 1. Κατά τη σύνδεση των εστιών στην εγκατάσταση θέρμανσης είναι απαραίτητη η αντικατάσταση του κυκλοφορητή με νέο, ο οποίος να μπορεί να καλύψει, αφενός, την νέα πτώση πίεσης που δημιουργείται, αν και το σύστημα αποτελεί παράλληλο κύκλωμα του κυκλώματος των θερμαντικών σωμάτων και, αφετέρου, τη νέα παροχή νερού που θα απαιτηθεί, όταν τεθεί σε λειτουργία η εστία. Όταν δεν λειτουργεί η εστία, ο εναλλάκτης αυτός μπορεί είτε να απομονώνεται από την ροή νερού με θερμοστατικό διακόπτη, είτε να συνεχίσει η ροή του νερού και να αξιοποιείται ως θερμαντικό σώμα, συμπληρωματικό στην εγκατάσταση θέρμανσης.

Κατά την επιλογή των συσκευών – εναλλακτών είναι απαραίτητη η επιλογή εναλλακτών υψηλής αντοχής από σωλήνα τύπου τουμπόραμα, ή μαντεμένιο ή η επιλογή εναλλάκτη με πτερύγιο προστασία από υπερθέρμανση και υλικό σωλήνα από κοινό χάλυβα, χαλκό κλπ.

Για τα συστήματα των συσκευών ισχύουν τα όσα αναπτύσσονται στις παρεμβάσεις 1 και 2

Στην περίπτωση της τοποθέτησης λέβητα βιομάζας τότε η συνδεσμολογία του λεβητοστασίου μετατρέπεται συνολικά σε λεβητοστάσιο για καύση στερεών καυσίμων και εκεί ακολουθείται εξειδικευμένη μεθοδολογία σύμφωνα με την μελέτη διπλωματούχου μηχανικού.

Σειρά εργασιών:

  • Μελέτη και προσδιορισμός μεγέθους κυκλοφορητή
  • Τοποθέτηση εναλλάκτη εστίας και σύνδεση με την πλησιέστερη κατακόρυφη στήλη ή με τον κεντρικό διανομέα – συλλέκτη
  • Συνδεσμολογία νέου κυκλοφορητή, εφόσον απαιτείται
  • Δοκιμαστική λειτουργία
  • Καθαρισμός σωληνώσεων από επικαθίσεις και λιπαρές ουσίες
  • Τοποθέτηση συγκολλητικού υλικού
  • Τοποθέτηση μονωτικού υλικού και σωστή προσαρμογή του
  • Μέριμνα τοποθέτησης του μονωτικού σε εξαρτήματα, διακόπτες, διακλαδώσεις κλπ
  • Ίσως βαφή ή επικάλυψη με φύλλο αλουμινίου

Πηγή:

http://ktm.cres.gr/index.php/katoikies/thermansh/psth-efarmogh/
  1. Οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Net Metering καθορίζονται με την ΥΑ (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/74999/3024, ΦΕΚ3971Β/30-8-2021).
  2. ΥΑ με αρ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/121501/5015, ΦΕΚ Β΄/6351/30.12.2021
This website uses cookies to improve your web experience.
Μετάβαση στο περιεχόμενο